Pular para o conteúdo principal

Salato, vinagro kaj oleo


Salato, vinagro kaj oleo

salato_vinagro_oleo.mp3Listen on Posterous

Kiam mi estis infano, mi ne ŝatis salaton. La acida gusto de la vinagro ne plaĉis al mi. Nur kiel plenkreskulo mi ekŝatis salaton kaj ju pli mi aĝiĝis des pli. Se oni tagmanĝas en gastejo plej ofte oni ricevas "miksitan salaton" kiu konsistas unflanke el t. n. "verda salato", nome laktuko kaj aliflanke el brasiko, tomatoj, iom da terpoma salato kaj ofte ankaŭ kukumoj. La kukumojn mi ne ŝatas ĉar post la manĝo ilia gusto daŭre revenas el la stomako.

Hejme ni kontentiĝas per "verda salato" (t. e. aŭ la kutima kapsalato aŭ la glacimonta laktuko kiu similas iom al brasiko). Sed regulo diras ke oni manĝu ankaŭ ion kio kreskis sub la grundo kaj ni do manĝas ruĝajn betojn. Por prepari la salaton ni prenas spicitan salon, olivoleon kaj vinagron kun akvo kaj sukero aŭ balzaman vinagron el Modena en Italio. Tiu balzama vinagro estas aŭ ruĝa aŭ nigra kaj ĝi jam estas manĝopreta.

Se ni manĝas en restoracio problemo ofte estas ke la salato ne estas parto de la plado laŭ la menuo. Oni devas mendi kaj pagi ĝin krome. Sed la viandoporcioj ofte estas tiel grandaj ke oni ŝatas rezigni pri la salato. Plej bone estas en tia kazo ke el du personoj unu mendu la viandan pladon kaj la dua persono mendu grandan porcion da salato. Tiam ambaŭ povas interŝanĝi la viandon kaj la salaton.

Kiam mi estis en Brazilo mi trovis en Rio memservan restoracion en kiu oni pagas la manĝaĵon laŭ pezo sur la telero, tute sendepende de tio kion oni prenas. Tiu sistemo ege plaĉis al mi, ĉar mi tiel povis preni ĉiujn elementojn de la manĝo en proporcio kiu korespondas al mia bezono kaj gusto. Tio funkcias ankaŭ tre bone se dum la ferioj en hotelo oni prenas la manĝaĵon ĉe memserva bufedo. Tie oni ne nur povas elekti inter diversaj specoj de salato, sed ankaŭ inter la salatsaŭcoj, ekz. franca kaj jogurta saŭcoj.

Por mi la kvalito de la plado decide dependas de tio kian salaton oni ofertas kun ĝi, ĉu ĝi estas freŝa, abunda kaj havas bonan saŭcon.

Fine mi volas mencii la oleon. Ĝi enhavu nesaturitajn grasacidojn, nome trigliceridojn. Plej konata estas tiurilate la olivoleo de kiu mi ĉiam aĉetas la tipon plej virgecan, do malvarme elpremitan.

Se oni manĝas multe da salato kaj ĝuas ĝin, oni aŭtomate manĝas malpli da viando kio havas duoble bonan efikon pri la sano. Mi do nur povas rekomendi al vi okupiĝi pri la temo salato por havi plejeble bonan salaton.

La temon pri "terpoma salato" mi volas pritrakti en aparta sonartikolo.

Comentários

Postagens mais visitadas deste blog

Programo Mia Amiko: Granda Projekto por Esperantistiĝo en Brazilo

Programo Mia Amiko (PMA) fariĝis unu el la plej gravaj projektoj por disvastigi kaj subteni la uzadon de Esperanto en Brazilo. Ĉi tiu programo ne nur inspiras centojn da homoj lerni la lingvon, sed ankaŭ kreas fortikan komunumon de lernantoj kaj volontuloj, kiuj ĉiutage kunlaboras por antaŭenigi la idealojn de Esperanto. Vasta Programaro por Ĉiuj Niveloj Unu el la ĉefaj avantaĝoj de PMA estas ĝia alirebleco kaj diverseco. La programo proponas kursojn por ĉiuj niveloj, ekde bazaj ĝis progresigaj, donante al lernantoj la ŝancon, paŝon post paŝo, majstri la lingvon. Ĉi tiuj lecionoj estas gvidataj de spertaj instruistoj kaj apogataj de dediĉitaj volontuloj, kiuj certigas, ke ĉiu lernanto ricevas la atenton kaj subtenon, kiujn ili bezonas. La kursoj estas realigitaj rete, kio faciligas la aliron por homoj tra la tuta lando. Lernantoj povas partopreni de la komforto de sia hejmo, kun horaroj adaptitaj al diversaj bezonoj. Tia aliro inkluzivigas ĉiujn interesatojn kaj kreas d...

ESPERANTO KAJ UNESKO: 70 JAROJ

  Esperanto: La Lingvo de Pacon kaj Komunan Historion La 10-an de decembro 2024, la esperantistaro festos gravan datrevenon: la 70-an jaron de la fama Montevidea Rezolucio, kiu unufoje kaptis la atenton de Unesko al Esperanto. Ĉi tiu historia evento okazis en la Parlamenta Palaco en Montevideo, kie la Ĝenerala Asembleo de Unesko en 1954 formale rekonis la kontribuon de Esperanto al la edukado, kulturo, kaj interkompreno inter popoloj. Esperanto kaj Unesko: Kunlaboro por Pacon kaj Kulturan Riĉecon La Montevidea Rezolucio estas pli ol nur dokumento; ĝi simbolas komunan vizion inter Unesko kaj la esperantista movado por konstrui mondan pacon tra edukado kaj kulturo. Ĉi tiu ligo inspiras generaciojn de esperantistoj, kiuj, malgraŭ stereotipoj, agas kiel antaŭenpuŝantoj de signifaj ideoj. Ili ne nur ludas inter si en lingva ludo, sed strebas efektive ligi kulturojn kaj instigi komunikadon sen baroj. La rezolucio celas krei mondon, kie scienco kaj kulturo plibonigas homajn rilatojn, kaj ...

Salvadoro, Bahio, Brazilo - omaĝas oficiale Esperanton

En solena kaj historia momento por la Esperanto-movado, la kongresaj partoprenantoj estis akceptitaj kaj omaĝitaj de la Konsilantara Ĉambro de Salvadoro, laŭ antaŭa anonco. Ĉi tiu evento, okazanta la 14-an de novembro 2024, substrekas la rekoneblan subtenon de la loka aŭtoritato por la internacia lingvo Esperanto. La omaĝo okazis dum speciala sesio en la Konsilantara Ĉambro Cosme de Farias, organizita de la urba konsilanto Silvio Humberto, kiu profunde rekonas la kontribuojn de la Brazila Esperanto-Ligo (BEL) en la socia kaj kultura disvolviĝo de la lando. Establita en 1907, BEL dediĉis sin al la promociado de egaleco kaj inkluziveco en lingva komunikado, kontribuante al interkultura kompreno inter brazilanoj kaj la internacia komunumo. Kun la temo "Esperanto kaj la scioj, praktikoj kaj kulturoj de Brazilo," la evento altiris atenton al la grava rolo de Esperanto en la brazila edukado kaj kulturo, kaj alportis novan lumon al la laboroj de BEL kaj de la Brazila Esperantista Ju...