Pular para o conteúdo principal

Senpente ĝui ĉokoladon


senpente_gxui.mp3Listen on Posterous

Jen bonaj novaĵoj por por "ĉokoholikuloj": Britaj esploristoj disvolvis metodon por duonigi la enhavon je graso - sen perdigi la specialan konsistecon. Oni uzas fruktosukon anstataŭ graso. Sed kiel sana tiu leĝera frandaĵo vere estas?

Leĝeraj produktoj en la bretaro de la superbazaro ne plu estas forpenseblaj el nia ĉiutago. Ili estas same normalaj kiel la kompufono en la mano de fervojaj komutantoj. Grasreduktita salami-kolbaso, grasreduktitaj terpomaĵoj, grasreduktita lakto: ĉio jam estas delonge konata. Sed nun esploristoj surgrimpis pluan ŝtupon de grasredukta frenezo: per ĉokolado en kiu ili anstataŭigas grason per suko, leĝera kola-limonado kaj vitaminizita akvo.

La imago pri pli sana ĉokolado verŝajne ĝojigos multajn adeptojn - kaj ofertos al ili ankoraŭ pli da argumentoj por senpenta frandado. Ekzistas ja indicoj ke kakao povas malaltigi la sangopremon. Tamen ĝis nun la graso kaŭzis dilemon por la argumentado ke ĉokolado estas bona por la sano. En tiu senco grasreduktita ĉokolado estas duoble sana.

Ĝuste tion la teamo de junaj sciencistoj de la universitato de Warwick volis atingi. Por tio ili devis transsalti specifan baron: Kiel oni igas ĉokoladon pli sana - sen perdi ĉe tio la tre delogan konsistecon de delikata disfluiĝo sur la lango?

Grandan parton de ĝia velura sentigo la ĉokolado ricevas de globetoj de graso kiuj solviĝas en la solida amaso. Anstataŭigi la grasglobetojn estas ege malfacile - interalie ĉar la surogataj substancoj devas resti solvitaj, dum la ĉokolado estas varmigata kaj malvarmiĝas. Al tio aldoniĝas ke la globetoj devas esti nur tre etaj kaj ili nepre ne kunfandiĝu al pli grandaj vezikoj.

Por tiu problemo la teamo trovis solvon. Ili trapenetrigis la ĉokoladon per gutetoj de akvo, suko aŭ limonado kaj tiel reduktis la enhavon pri graso je 50 procentoj. La specialaĵo ĉe tio estas: Ĉiu el tiuj veziketoj havas diametron de nur malpli ol 30 mikrometroj, la diametro de homa haro estas kompareble kun 70 mikrometroj duoble pli granda.

En unua paŝo la sciencistoj pritraktis laktecan, amaran kaj blankan ĉokoladon per suko el oranĝoj kaj ruĝaj beroj. Por ne falsigi la ĉokoladan guston oni povas tamen ankaŭ enmeti akvon kaj malgrandajn kvantojn da vitamino C en la ĉokoladon.

Per tio la dolĉaĵo povus fariĝi iomete pli sana: Leĝera ĉokolado kiu jam vendiĝas en la merkato nome ofte kompensas la grason per sukero. Tiu problemo estas evitebla per akvogutetoj anstataŭ dolĉaj sukogutetoj.

Ĝis nun la ĉokolado haveblas nur en la laboratorio, sed ĝi estas unua paŝo direkte al pli sanaj frandaĵoj en la bretaroj de superbazaroj. "Ni trovis vojon konservi ĉiujn konsisterojn kiuj igas la ĉokoladon "ĉokoladeca" - sed per fruktosuko anstataŭ graso", diras la teamestro. "Nia studaĵo tamen estas nur startopunkto. Ni nun esperas ke la nutraĵindustrio aplikos nian metodon pro krei bongustajn grasreduktitajn ĉokoladoblokojn".

Do necesos ankoraŭ konvinki la produktantojn de ĉokolado pri la ideo el Britio. Kaj ankaŭ la konsumantoj devus same senti la bonguston de la frandaĵo kiel ĝin promesas la ĥemiistoj. Ĉiukaze la disvolvaĵo de la esploristoj kontentigus la demandon pri produktoj kun ĉiam malpli da graso.

--

.... Esperanto, mia lingvo, minha língua!

Esperanto@Brazilo - http://esperanto.brazilo.org

​​

Comentários

Postagens mais visitadas deste blog

Programo Mia Amiko: Granda Projekto por Esperantistiĝo en Brazilo

Programo Mia Amiko (PMA) fariĝis unu el la plej gravaj projektoj por disvastigi kaj subteni la uzadon de Esperanto en Brazilo. Ĉi tiu programo ne nur inspiras centojn da homoj lerni la lingvon, sed ankaŭ kreas fortikan komunumon de lernantoj kaj volontuloj, kiuj ĉiutage kunlaboras por antaŭenigi la idealojn de Esperanto. Vasta Programaro por Ĉiuj Niveloj Unu el la ĉefaj avantaĝoj de PMA estas ĝia alirebleco kaj diverseco. La programo proponas kursojn por ĉiuj niveloj, ekde bazaj ĝis progresigaj, donante al lernantoj la ŝancon, paŝon post paŝo, majstri la lingvon. Ĉi tiuj lecionoj estas gvidataj de spertaj instruistoj kaj apogataj de dediĉitaj volontuloj, kiuj certigas, ke ĉiu lernanto ricevas la atenton kaj subtenon, kiujn ili bezonas. La kursoj estas realigitaj rete, kio faciligas la aliron por homoj tra la tuta lando. Lernantoj povas partopreni de la komforto de sia hejmo, kun horaroj adaptitaj al diversaj bezonoj. Tia aliro inkluzivigas ĉiujn interesatojn kaj kreas d...

ESPERANTO KAJ UNESKO: 70 JAROJ

  Esperanto: La Lingvo de Pacon kaj Komunan Historion La 10-an de decembro 2024, la esperantistaro festos gravan datrevenon: la 70-an jaron de la fama Montevidea Rezolucio, kiu unufoje kaptis la atenton de Unesko al Esperanto. Ĉi tiu historia evento okazis en la Parlamenta Palaco en Montevideo, kie la Ĝenerala Asembleo de Unesko en 1954 formale rekonis la kontribuon de Esperanto al la edukado, kulturo, kaj interkompreno inter popoloj. Esperanto kaj Unesko: Kunlaboro por Pacon kaj Kulturan Riĉecon La Montevidea Rezolucio estas pli ol nur dokumento; ĝi simbolas komunan vizion inter Unesko kaj la esperantista movado por konstrui mondan pacon tra edukado kaj kulturo. Ĉi tiu ligo inspiras generaciojn de esperantistoj, kiuj, malgraŭ stereotipoj, agas kiel antaŭenpuŝantoj de signifaj ideoj. Ili ne nur ludas inter si en lingva ludo, sed strebas efektive ligi kulturojn kaj instigi komunikadon sen baroj. La rezolucio celas krei mondon, kie scienco kaj kulturo plibonigas homajn rilatojn, kaj ...

Salvadoro, Bahio, Brazilo - omaĝas oficiale Esperanton

En solena kaj historia momento por la Esperanto-movado, la kongresaj partoprenantoj estis akceptitaj kaj omaĝitaj de la Konsilantara Ĉambro de Salvadoro, laŭ antaŭa anonco. Ĉi tiu evento, okazanta la 14-an de novembro 2024, substrekas la rekoneblan subtenon de la loka aŭtoritato por la internacia lingvo Esperanto. La omaĝo okazis dum speciala sesio en la Konsilantara Ĉambro Cosme de Farias, organizita de la urba konsilanto Silvio Humberto, kiu profunde rekonas la kontribuojn de la Brazila Esperanto-Ligo (BEL) en la socia kaj kultura disvolviĝo de la lando. Establita en 1907, BEL dediĉis sin al la promociado de egaleco kaj inkluziveco en lingva komunikado, kontribuante al interkultura kompreno inter brazilanoj kaj la internacia komunumo. Kun la temo "Esperanto kaj la scioj, praktikoj kaj kulturoj de Brazilo," la evento altiris atenton al la grava rolo de Esperanto en la brazila edukado kaj kulturo, kaj alportis novan lumon al la laboroj de BEL kaj de la Brazila Esperantista Ju...