Pular para o conteúdo principal

Terpoma salato

Kartoffelsalat

terpoma_salato.mp3 Listen on Posterous

Terpoma salata estas preparata el boligitaj terpomoj kaj pliaj aldonaĵoj. Principe oni povas distingi preparadon kun vinagro aŭ kun majonezo. Alternative eblas ankaŭ prepari la terpoman salaton kun jogurto, precipe por dietaj manĝaĵoj. Oni uzas t. n. salato-terpomojn kiuj post boligado restas solidaj.

La boligitaj terpomoj estas tranĉataj al disketoj kaj miksataj kun la kromaj aldonaĵoj. Eblas uzi t. n. sal-terpomojn kiuj estas boligataj sen ŝelo kaj ankaŭ terpomojn kun ŝelo. Precipe por la nordgermana variaĵo de la terpoma salato kun majonezo la terpomoj estas prilaborataj nur unu tagon post la boligo, ĉar tiam ili ricevas kroman solidecon. Por la sudgermana kaj aŭstra variaĵo de la salato la terpomoj estas prilaborataj kiam ili estas ankoraŭ varmaj. Alia formo de preparado konsistas el tio ke ili estas iomete dispremataj kaj tiel disfalas al pecetoj. En suda Germanio kaj Aŭstrio ĝis Kroatio la tranĉitaj terpomoj prefere estas miksataj kun saŭco el buljono, vinagro, oleo, pipro kaj mustardo. Krome la salato povas enhavi dishakitajn cepojn, rostitajn lardokubetojn kaj kukumopecetojn. Ofte tiu salatsaŭco estas verŝata super la ankoraŭ varmajn terpomojn. La tiel preparita salato povas esti manĝata varma aŭ malvarma. En la sudorientaj regionoj de Aŭstrio (Stirio kaj Burgenlando) oni servas la salaton kun kukurbkerna oleo. En la nordaj regionoj de Germanio la terpoma salato estas preparata ĉefe kun majonezo. Ankaŭ miksaĵo kun jogurto kaj dolĉa lakta kremo eblas. Al la terpoma salato kun majonezo en la Rejnlando oni aldonas ofte spicitajn kukumetojn kaj pomojn. En la nordo regas variaĵoj kun pomoj aŭ boligita ovo. Aliflanke en Brandenburgio la spicitaj kukumetoj estas kombinataj kun rafanetoj aŭ kun tranĉetoj de cepo. Eblas laŭplaĉe ankaŭ aldoni restaĵojn de rostita viando, pecojn de fiŝo aŭ de kolbaso kaj freŝajn herbojn al la salato. Terpoma salato estas pro la vasta gamo de preparmanieroj tre ŝatata kaj multflanke aplikebla krommanĝaĵo por diversaj pladoj. Ofte ekzistas tradiciaj familiaj receptoj kiuj estas uzataj dum multaj jardekoj kaj transdonataj tra la generacioj. La terpoma salato estas ofte servata por kompletigi pladon kun kolbasetoj aŭ kotleto, sed ankaŭ por rostita fiŝo. Ĝi estas klasika kunmanĝaĵo por la Viena Eskalopo. Ĝi bone taŭgas por bufedoj kaj ĝi estas preparata dum festotagoj. En multaj familioj estas tradicio manĝi dum la kristnaska vespero terpoman salaton kun rostitaj aŭ boligitaj kolbasetoj. Ankaŭ en mia familio terpoma salato estas alte ŝatata kiel kunmanĝaĵo por ekzemple frititaj panumitaj pecoj de kokina viando. Aldoniĝas tamen "verda salato" kaj aliaj salatoj.
___________________________________
Aprenda ESPERANTO com um amigo! 
Programa MIA AMIKO... Participe!


Comentários

Postagens mais visitadas deste blog

Programo Mia Amiko: Granda Projekto por Esperantistiĝo en Brazilo

Programo Mia Amiko (PMA) fariĝis unu el la plej gravaj projektoj por disvastigi kaj subteni la uzadon de Esperanto en Brazilo. Ĉi tiu programo ne nur inspiras centojn da homoj lerni la lingvon, sed ankaŭ kreas fortikan komunumon de lernantoj kaj volontuloj, kiuj ĉiutage kunlaboras por antaŭenigi la idealojn de Esperanto. Vasta Programaro por Ĉiuj Niveloj Unu el la ĉefaj avantaĝoj de PMA estas ĝia alirebleco kaj diverseco. La programo proponas kursojn por ĉiuj niveloj, ekde bazaj ĝis progresigaj, donante al lernantoj la ŝancon, paŝon post paŝo, majstri la lingvon. Ĉi tiuj lecionoj estas gvidataj de spertaj instruistoj kaj apogataj de dediĉitaj volontuloj, kiuj certigas, ke ĉiu lernanto ricevas la atenton kaj subtenon, kiujn ili bezonas. La kursoj estas realigitaj rete, kio faciligas la aliron por homoj tra la tuta lando. Lernantoj povas partopreni de la komforto de sia hejmo, kun horaroj adaptitaj al diversaj bezonoj. Tia aliro inkluzivigas ĉiujn interesatojn kaj kreas d...

ESPERANTO KAJ UNESKO: 70 JAROJ

  Esperanto: La Lingvo de Pacon kaj Komunan Historion La 10-an de decembro 2024, la esperantistaro festos gravan datrevenon: la 70-an jaron de la fama Montevidea Rezolucio, kiu unufoje kaptis la atenton de Unesko al Esperanto. Ĉi tiu historia evento okazis en la Parlamenta Palaco en Montevideo, kie la Ĝenerala Asembleo de Unesko en 1954 formale rekonis la kontribuon de Esperanto al la edukado, kulturo, kaj interkompreno inter popoloj. Esperanto kaj Unesko: Kunlaboro por Pacon kaj Kulturan Riĉecon La Montevidea Rezolucio estas pli ol nur dokumento; ĝi simbolas komunan vizion inter Unesko kaj la esperantista movado por konstrui mondan pacon tra edukado kaj kulturo. Ĉi tiu ligo inspiras generaciojn de esperantistoj, kiuj, malgraŭ stereotipoj, agas kiel antaŭenpuŝantoj de signifaj ideoj. Ili ne nur ludas inter si en lingva ludo, sed strebas efektive ligi kulturojn kaj instigi komunikadon sen baroj. La rezolucio celas krei mondon, kie scienco kaj kulturo plibonigas homajn rilatojn, kaj ...

Salvadoro, Bahio, Brazilo - omaĝas oficiale Esperanton

En solena kaj historia momento por la Esperanto-movado, la kongresaj partoprenantoj estis akceptitaj kaj omaĝitaj de la Konsilantara Ĉambro de Salvadoro, laŭ antaŭa anonco. Ĉi tiu evento, okazanta la 14-an de novembro 2024, substrekas la rekoneblan subtenon de la loka aŭtoritato por la internacia lingvo Esperanto. La omaĝo okazis dum speciala sesio en la Konsilantara Ĉambro Cosme de Farias, organizita de la urba konsilanto Silvio Humberto, kiu profunde rekonas la kontribuojn de la Brazila Esperanto-Ligo (BEL) en la socia kaj kultura disvolviĝo de la lando. Establita en 1907, BEL dediĉis sin al la promociado de egaleco kaj inkluziveco en lingva komunikado, kontribuante al interkultura kompreno inter brazilanoj kaj la internacia komunumo. Kun la temo "Esperanto kaj la scioj, praktikoj kaj kulturoj de Brazilo," la evento altiris atenton al la grava rolo de Esperanto en la brazila edukado kaj kulturo, kaj alportis novan lumon al la laboroj de BEL kaj de la Brazila Esperantista Ju...