Pular para o conteúdo principal

Salato, vinagro kaj oleo


Salato, vinagro kaj oleo

salato_vinagro_oleo.mp3Listen on Posterous

Kiam mi estis infano, mi ne ŝatis salaton. La acida gusto de la vinagro ne plaĉis al mi. Nur kiel plenkreskulo mi ekŝatis salaton kaj ju pli mi aĝiĝis des pli. Se oni tagmanĝas en gastejo plej ofte oni ricevas "miksitan salaton" kiu konsistas unflanke el t. n. "verda salato", nome laktuko kaj aliflanke el brasiko, tomatoj, iom da terpoma salato kaj ofte ankaŭ kukumoj. La kukumojn mi ne ŝatas ĉar post la manĝo ilia gusto daŭre revenas el la stomako.

Hejme ni kontentiĝas per "verda salato" (t. e. aŭ la kutima kapsalato aŭ la glacimonta laktuko kiu similas iom al brasiko). Sed regulo diras ke oni manĝu ankaŭ ion kio kreskis sub la grundo kaj ni do manĝas ruĝajn betojn. Por prepari la salaton ni prenas spicitan salon, olivoleon kaj vinagron kun akvo kaj sukero aŭ balzaman vinagron el Modena en Italio. Tiu balzama vinagro estas aŭ ruĝa aŭ nigra kaj ĝi jam estas manĝopreta.

Se ni manĝas en restoracio problemo ofte estas ke la salato ne estas parto de la plado laŭ la menuo. Oni devas mendi kaj pagi ĝin krome. Sed la viandoporcioj ofte estas tiel grandaj ke oni ŝatas rezigni pri la salato. Plej bone estas en tia kazo ke el du personoj unu mendu la viandan pladon kaj la dua persono mendu grandan porcion da salato. Tiam ambaŭ povas interŝanĝi la viandon kaj la salaton.

Kiam mi estis en Brazilo mi trovis en Rio memservan restoracion en kiu oni pagas la manĝaĵon laŭ pezo sur la telero, tute sendepende de tio kion oni prenas. Tiu sistemo ege plaĉis al mi, ĉar mi tiel povis preni ĉiujn elementojn de la manĝo en proporcio kiu korespondas al mia bezono kaj gusto. Tio funkcias ankaŭ tre bone se dum la ferioj en hotelo oni prenas la manĝaĵon ĉe memserva bufedo. Tie oni ne nur povas elekti inter diversaj specoj de salato, sed ankaŭ inter la salatsaŭcoj, ekz. franca kaj jogurta saŭcoj.

Por mi la kvalito de la plado decide dependas de tio kian salaton oni ofertas kun ĝi, ĉu ĝi estas freŝa, abunda kaj havas bonan saŭcon.

Fine mi volas mencii la oleon. Ĝi enhavu nesaturitajn grasacidojn, nome trigliceridojn. Plej konata estas tiurilate la olivoleo de kiu mi ĉiam aĉetas la tipon plej virgecan, do malvarme elpremitan.

Se oni manĝas multe da salato kaj ĝuas ĝin, oni aŭtomate manĝas malpli da viando kio havas duoble bonan efikon pri la sano. Mi do nur povas rekomendi al vi okupiĝi pri la temo salato por havi plejeble bonan salaton.

La temon pri "terpoma salato" mi volas pritrakti en aparta sonartikolo.

Comentários

Postagens mais visitadas deste blog

Novaĵoj pri Briksaj landoj en 2025

La BRICS-emblemo en Brazilo en 2025 estos la sumauma-kotonarbo. La brazila registaro publikigis la BRICS-emblemon, kiu estos uzata por la landa  prezidanteco de la unuiĝo en 2025. La emblemo prezentas la sumauma-kotonarbon  kreskantan en Amazono, kiu estas pentrita en la koloroj de la naciaj flagoj de la ŝtatoj  de la BRIKS-unuiĝo.  1. La 1-an de januaro, la prezidanteco de BRICS oficiale transiris de Rusio al Brazilo. Tio estas la dua sinsekva jaro, ke la latinamerika ŝtato fariĝas la centro de altiro por politikistoj de la plej alta nivelo. Plej verŝajne, Rio-de-Ĵanejro iĝos la ĉefurbo de la ĉefa evento, nome  la renkontiĝo je la nivelo de ŝtatestroj. Almenaŭ la ĉefaj eventoj de la G20 en 2024 okazis tie. La pasintan novembron la urbestro de Rio-de-Ĵanejro Eduardo Paes diris, ke li jam proponis al brazila prezidento Luiz Inacio Lula da Silva okazigi tie la Pint-Kunvenon. Cetere, la estro de la brazila Ministerio pri eksterlandaj aferoj Mauro Vieira deklar...

Programo Mia Amiko: Granda Projekto por Esperantistiĝo en Brazilo

Programo Mia Amiko (PMA) fariĝis unu el la plej gravaj projektoj por disvastigi kaj subteni la uzadon de Esperanto en Brazilo. Ĉi tiu programo ne nur inspiras centojn da homoj lerni la lingvon, sed ankaŭ kreas fortikan komunumon de lernantoj kaj volontuloj, kiuj ĉiutage kunlaboras por antaŭenigi la idealojn de Esperanto. Vasta Programaro por Ĉiuj Niveloj Unu el la ĉefaj avantaĝoj de PMA estas ĝia alirebleco kaj diverseco. La programo proponas kursojn por ĉiuj niveloj, ekde bazaj ĝis progresigaj, donante al lernantoj la ŝancon, paŝon post paŝo, majstri la lingvon. Ĉi tiuj lecionoj estas gvidataj de spertaj instruistoj kaj apogataj de dediĉitaj volontuloj, kiuj certigas, ke ĉiu lernanto ricevas la atenton kaj subtenon, kiujn ili bezonas. La kursoj estas realigitaj rete, kio faciligas la aliron por homoj tra la tuta lando. Lernantoj povas partopreni de la komforto de sia hejmo, kun horaroj adaptitaj al diversaj bezonoj. Tia aliro inkluzivigas ĉiujn interesatojn kaj kreas d...

La Trankvila Transo: Esperanta Filmo, kiu Kortuŝas kaj Inspiradas

En la lastatempa festivalo de Esperanto-USA, la 5-minuta filmo "La Trankvila Transo" elstaris kiel la granda gajninto de la unua premio. Ĉi tiu verko ne nur gajnis la admiron de la juĝantaro, sed ankaŭ kaptis la koron de la internacia komunumo. La filmo pritraktas la profundan temon de maljuniĝo, kaptante kaj sentimentajn kaj dramajn momentojn de tiu ĉi universala homa sperto. La titolo mem, "La Trankvila Transo," sugestas la mediteman kaj emocian vojaĝon, kiun ĝi prezentas. Tra zorgeme kreitaj scenoj kaj kun impresa atento al detaloj, la filmo donas voĉon al temoj kiel nostalgio, akcepto, kaj la mistera beleco de la vivo mem. Kvankam mallonga, la filmo sukcesas transdoni profundan mesaĝon: maljuniĝo ne estas nur fizika ŝanĝo, sed ankaŭ spirita transiro, plenplena de signifoj kaj memoroj. Unu el la ĉefaj fortoj de "La Trankvila Transo" estas ĝia kapablo rakonti universalan historion per la unika lenso de Esperanto. La lingvo, kiu simbolas interkompreniĝon...